Persoonlijkheidstesten

Persoonlijkheidstesten wijzen uit wat je talenten zijn, maar ook je valkuilen. Zodoende kun je taken beter verdelen en tot een betere samenwerking komen.

Het werken in teams is natuurlijk erg belangrijk. Het is daarom ook goed om te weten wat jouw persoonlijkheid is en die van je collega’s. De ene test legt meer de nadruk op het individu en de ander focust zich meer op het handelen van iemand in een team.

Teamrollen van Belbin meten

Zoals de naam al aangeeft gaat deze test meer over jouw gedrag binnen teams. Het uitgangspunt van deze test is dat je inzichten krijgt in je eigen talenten/valkuilen en die van je collega’s. Zo kan men die optimaal inzetten voor een succesvolle samenwerking. Om deze rollen snel te categoriseren is er een kernwoord gekoppeld aan twee teamrollen.

  • ✓ De doeners (bedrijfsman en brononderzoeker)
  • ✓ De denkers (plant en monitor)
  • ✓ De ‘willers’ (vormer en voorzitter)
  • ✓ De voelers  (zorgdrager en groepswerker)

Elke teamrol is eigenlijk een strategie in het omgaan met werk en met collega’s. In de praktijk hebben we allemaal twee of drie teamrollen die goed bij ons passen. Succesvolle teams bestaan vaak uit een combinatie van verschillende teamrollen. Veel van dezelfde rollen binnen een team kan leiden tot tegenvallende resultaten. Verschillende rollen vullen elkaar vaak aan en versterken elkaar. Helaas kunnen ze ook leiden tot tegenstrijdigheden en rivaliteit. Het is daarom belangrijk om de verschillende rollen in je team goed te (her)kennen.

Je bent zo succesvol als de mensen die je aanneemt

{"post_type":"course","taxonomy":"course-cat","term":"persoonlijkheidstest","featured_style":"course5","grid_columns":"clear4 col-md-3","infinite":"1"}
Loading..
No more to load

Voordelen van Adaptieve vragenlijsten?

Bij traditionele tests wordt er vanuit gegaan dat iedere vraag even moeilijk is. Bij een adaptieve test hebben ze op basis van onderzoek vastgesteld hoe moeilijk iedere opgave is. Iedere kandidaat krijgt andere items, passend bij zijn/haar niveau. Simpel gezegd, wanneer iemand een vraag fout beantwoordt, volgt er een makkelijkere vraag en wanneer iemand een vraag goed beantwoordt, volgt er een wat moeilijkere vraag. Op deze manier wordt het niveau van de kandidaat tijdens het maken van de test vastgesteld. Hierdoor vermijden we dat kandidaten die een laag niveau hebben veel te moeilijke vragen krijgen, en dat kandidaten met een hoog niveau veel te makkelijke vragen krijgen. Het voordeel hiervan is dat we preciezer en sneller kunnen vaststellen wat iemands niveau is. In de praktijk betekent dit dat iedere kandidaat een andere test krijgt. Iedere subtest heeft momenteel ruim 200 vragen, waar het systeem steeds de meest passende kiest. Als het niveau van de kandidaat betrouwbaar genoeg is gemeten, stopt de subtest. De kandidaat kan dan even pauzeren en vervolgens verder gaan met de volgende subtest.

Spring naar toolbar